>>> LADDA NER E-BÖK / LÄSA PÅ NÄTET <<<ISBN-10:9789127139763
Utgivningsdatum:2014-07-19
Språk:Svenska
Format:pdf.epub.mobi.ibooks.mp3.ogg.txt.rtf.doc
Filstorlek: 1571,77 KB

Skyttegravar, taggtråd och ett ofattbart och poänglöst mänskligt lidande. Hundra år efter det första världskrigets utbrott kan vi tydligt se hur händelseutvecklingen skulle leda till en tragedi. För människorna som levde och dog i kriget, eller såg det närma sig vid horisonten, var dock bilden inte alltid lika självklar.

Med sin bok Stridens skönhet och sorg har Peter Englund givit ett nyskapande bidrag till det första världskrigets historia. Genom att utgå från högst verkliga människoöden, i de flesta fall okända personer vars liv fallit i glömska, hittar han ett nytt sätt att skriva historia.

Stridens skönhet och sorg 1914, som ges ut till hundraårsminnet av krigets utbrott, är första delen av fem i en kraftigt utökad utgåva. Med hjälp av ett utbyggt persongalleri – bland de 21 nya huvudpersonerna finns en tysk hemmafru, en svensk främlingslegionär, en engelsk undersköterska och en österrikisk-ungersk försäkringstjänsteman vid namn Franz Kafka – får vi följa det uppblossande storkriget på marknivå.

Det är en skildring av kriget som upplevelse och vardag, som löfte och lögn, som berusning och mardröm och som en allt nedbrytande, förändrande kraft. Det är ett internationellt uppmärksammat experiment i historieberättande som nu fullbordas.

Stridens skönhet och sorg 1914 innehåller ett antal nyritade kartor och unika fotografier från krigets skådeplatser. Fotografierna, varav flera är i färg, ger detaljskarpa inblickar i krigets brutala och tidvis tragikomiska vardag.

Peter Englund är filosofie doktor och docent i historia. Han var professor vid Dramatiska Institutet 2001-2006. Han är sedan 2002 ledamot av Svenska Akademien och sedan 2009 dess ständiga sekreterare. Hans böcker är utgivna i ett tjugotal länder och han har erhållit en rad priser, bland annat Augustpriset 1993 och Stiftelsen Selma Lagerlöfs litteraturpris 2002.

Följ arbetet med bokserien och läs nyskrivna texter på Peter Englunds blogg Stridens skönhet och sorg. www.stridensskönhetochsorg.se

”Stridens skönhet och sorg 1914 är en vacker och ömsint skildring av första världskriget … ett storartat verk som stannar kvar länge i mig.”
Isabelle Ståhl, Svenska Dagbladet

”Med stor ömhet återger Peter Englund alla dessa krigets röster- soldater och sjukvårdare, konstnärer och småbarnsmammor, fältväblar och skolflickor. Man tvivlar aldrig på Englunds trohet mot källorna, men det vi läser är en gripande kollektivroman, historieskrivning som skön litteratur.”
Ulrika Knutson, Expressen

”Det är en märklig och svindlande upplevelse … Effekten är häpnadsväckande när vi kastas från den ena fronten till den andra, från sjukhus till bombade städer, från kärleksbekymmer till plötslig död … Det är storslaget och humanistiskt.”
Gunnar Bergdahl, Helsingborgs Dagblad

”Boken är grundligt baserad på anteckningar och memoarer och Englund har på ett mästerligt vis vävt in dessa i texten … Med enskilda människoöden och en ton som påminner om Erich Maria Remarques förmedlar Peter Englund helt enkelt en fantastisk och makalös historia, berättad som flera … Bokens styrka ligger i att den berör redan från första sidan. Historierna är vackert sammanflätade och har en tydlig och genomgående röd tråd med en påtaglig allvarsamhet.”
Marcus Alexander Wahlborg, Falu-Kuriren

”Genom Englunds persongalleri levandegörs krigets fasor och lidanden, men också dess trivialiteter och tristess, dess vardag och väntan … Och själva framställningen av [den enskilda människans] upplevelser är gripande och välskriven som en roman. Bruket av presens, som i en journalistisk text, skapar samtidighet, nerv och intensitet. Människorna i boken blir levande och angelägna Englunds krigsberättelse öppnar en telegraflänk till det förflutna- man tycker sig vara där igen, på plats, i potatislandet och skyttegraven. MeNedladdningar:226
Besök:729

Läs boken 1914 Stridens skönhet och sorg : Första världskrigets inledande år i 68 korta kapitel i elektronisk form. Ett stort val. Vi har gratis!

Taggar:
1914 Stridens skönhet och sorg : Första världskrigets inledande år i 68 korta kapitel pdf download
1914 Stridens skönhet och sorg : Första världskrigets inledande år i 68 korta kapitel e-bok apple
1914 Stridens skönhet och sorg : Första världskrigets inledande år i 68 korta kapitel bok pdf svenska
1914 Stridens skönhet och sorg : Första världskrigets inledande år i 68 korta kapitel epub books download
1914 Stridens skönhet och sorg : Första världskrigets inledande år i 68 korta kapitel las online bok
svenska 1914 Stridens skönhet och sorg : Första världskrigets inledande år i 68 korta kapitel pdf
1914 Stridens skönhet och sorg : Första världskrigets inledande år i 68 korta kapitel book online
1914 Stridens skönhet och sorg : Första världskrigets inledande år i 68 korta kapitel book på svenska
1914 Stridens skönhet och sorg : Första världskrigets inledande år i 68 korta kapitel audiobook svenska gratis
1914 Stridens skönhet och sorg : Första världskrigets inledande år i 68 korta kapitel pa svenska pdf free download
1914 Stridens skönhet och sorg : Första världskrigets inledande år i 68 korta kapitel på svenska pdf
1914 Stridens skönhet och sorg : Första världskrigets inledande år i 68 korta kapitel on kindle
1914 Stridens skönhet och sorg : Första världskrigets inledande år i 68 korta kapitel epub on ipad
1914 Stridens skönhet och sorg : Första världskrigets inledande år i 68 korta kapitel svenska audiobook free
1914 Stridens skönhet och sorg : Första världskrigets inledande år i 68 korta kapitel ljudbok

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *