>>> LADDA NER E-BÖK / LÄSA PÅ NÄTET <<<Språk:Svenska
ISBN-10:9789146231806
Utgivningsdatum:
Format:pdf.epub.mobi.ibooks.mp3.ogg.txt.rtf.doc
Filstorlek: 9364,17 KB

Karin Boye – levande amazon

Tänk bort den strikta statyn när du tänker på Karin Boye! Länge sågs hon som en närmast ovärldslig gestalt – men egentligen var hon en högst levande och jordisk person. Hon var en dotter av 1920- och 1930-talets kvinnofrigörelse: en socialist i modefrisyr, en självförsörjande kvinna i bokens samhälle. Och en allt djärvare röst för de homosexuellas sak.
I denna fängslande och levande bok om Boyes författarliv ger Johan Svedjedal en ofta överraskande bild av en författare vars uppmärksammade självmord kanske bara var ett tragiskt misstag.
Vi följer Boye från sårig barndomsidyll, via de religiösa ungdomsåren till studentåren i Uppsala, där hon etablerade sig som poet, mötte psykoanalysen och socialismen. Sedan blev Stockholm hennes bas, med litterära insatser i Clarté, den radikalmoderna Spektrum, åtskilliga kvinnotidskrifter och en lång rad böcker. Men hon bodde också tidvis i Berlin, där hon genomgick psykoanalys och upplevde nazismens hot. Här finns också den Boye som livet igenom hade svårt att välja mellan sina drömyrken som lärare och författare, liksom den kärlekssökare som gradvis vågade bejaka sina erotiska känslor för kvinnor.
I centrum finns hela tiden Boye som författare: poeten bakom ett antal klassiska dikter, prosaberättaren bakom dystopin Kallocain och samtidsromaner som Astarte och Kris, den antinazistiska och feministiska aktivisten som ville påverka sin tid genom tidningsartiklar, uppläsningar och politiskt vardagsarbete.
Den nya dagen gryr är den första stora biografin över Boye sedan Margit Abenius Drabbad av renhet (1950). Den skrevs i en annan tid. Nu kan hela historien berättas.

”Genom sin litteratursociologiska metod fångar han tiden och människorna som rör sig i den – ofta glittrande, alltid intresseväckande, många gånger uppsluppet, även tragiskt. Karin Boye föddes med seklet – och hon blev ett barn av det århundradet, präglat av modernism, krig och sönderslitande konflikter, personliga så väl som politiska. Allt tycks hon ha upplevt. Men hon såg också en ny dag gry, för kvinnans frigörelse, för en ny sexualsyn och för ett nytt samhälle. Hon var idealist och utopiker. Men hon var framför allt författare och människa. Och det låter Johan Svedjedal henne vara i denna mäktiga biografi som varken idealiserar eller förminskar henne.” /Eva Ström, SydsvenskanNedladdningar:514
Besök:731

Läs boken Den nya dagen gryr : Karin Boyes författarliv. i elektronisk form. Ett stort val. Vi har gratis!

Taggar:
Den nya dagen gryr : Karin Boyes författarliv. pdf download
Den nya dagen gryr : Karin Boyes författarliv. e-bok apple
Den nya dagen gryr : Karin Boyes författarliv. bok pdf svenska
Den nya dagen gryr : Karin Boyes författarliv. epub books download
Den nya dagen gryr : Karin Boyes författarliv. las online bok
svenska Den nya dagen gryr : Karin Boyes författarliv. pdf
Den nya dagen gryr : Karin Boyes författarliv. book online
Den nya dagen gryr : Karin Boyes författarliv. book på svenska
Den nya dagen gryr : Karin Boyes författarliv. audiobook svenska gratis
Den nya dagen gryr : Karin Boyes författarliv. pa svenska pdf free download
Den nya dagen gryr : Karin Boyes författarliv. på svenska pdf
Den nya dagen gryr : Karin Boyes författarliv. on kindle
Den nya dagen gryr : Karin Boyes författarliv. epub on ipad
Den nya dagen gryr : Karin Boyes författarliv. svenska audiobook free
Den nya dagen gryr : Karin Boyes författarliv. ljudbok

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *