>>> LADDA NER E-BÖK / LÄSA PÅ NÄTET <<<Språk:Svenska
Utgivningsdatum:2002-05-01
ISBN-10:9789127073890
Format:pdf.epub.mobi.ibooks.mp3.ogg.txt.rtf.doc
Filstorlek: 5742,39 KB

Bente Groth, religionshistoriker vid Universitetet i Oslo, har skrivit en introduktion till judendomen där hon med ett omväxlande kronologiskt och tematiskt perspektiv berättar om judisk kultur, historia och tradition. Vid sidan av det hon menar är gemensamt visar hon även hur livsstilar, åsikter och tolkningar går isär.

De kronologiska delarna följer judarna från de tidigaste spåren till idag. Groth menar att berättelserna i den hebreiska bibeln, vad kristna kallar Gamla testamentet, inte främst betraktas som en källa till historisk kunskap. Samtidigt redogör hon för arkeologiska fynd och andra forntida texter som kan bekräfta och revidera den historia som berättas. Inom-religiösa tolkningar och vetenskapliga möts inte heller vetenskapen är enig. Författaren skildrar judarnas levnad i flera världsdelar. I synnerhet efter andra templets fall i början av vår tideräkning har judar funnit boplatser inte bara i länderna närmast Jordanfloden utan även runt om i Europa samt Afrika och Nordamerika. Historien har kantats av förföljelse men även präglats av kulturell och vetenskaplig utveckling. Groth följer den ända fram till dagens konflikter i Israel.

De judiska traditionerna och tankesätten framställs nyansrikt. I boken finns klargörande kapitel om de heliga texterna och deras utveckling, om Gudstrons innebörd både intellektuellt och praktiskt (Gudsbild, människosyn, moral, familjens betydelse), om gudstjänster och andra viktiga religiösa handlingar samt om festkalendern. Groth ger underlag till vidare diskussioner genom att inte väja för de punkter där meningarna är delade.

Boken är en övergripande introduktion och lämplig för undervisning på högskolekurser inom religionsvetenskap och religionshistoria. Dess pedagogiska disposition och lättillgängliga språk gör att även var och en som vill veta mer om judendomen här finner en stimulerande första orientering.

Fackgranskare är Hanne Trautner-Kromann och Johan Åberg, professor respektive doktorand i judaistik i Lund. Avsnitten om judendom i Sverige är skrivna av Johan Åberg.Nedladdningar:544
Besök:823

Läs boken Judendomen : Kultur, Historia, Tradition i elektronisk form. Ett stort val. Vi har gratis!

Taggar:
Judendomen : Kultur, Historia, Tradition pdf download
Judendomen : Kultur, Historia, Tradition e-bok apple
Judendomen : Kultur, Historia, Tradition bok pdf svenska
Judendomen : Kultur, Historia, Tradition epub books download
Judendomen : Kultur, Historia, Tradition las online bok
svenska Judendomen : Kultur, Historia, Tradition pdf
Judendomen : Kultur, Historia, Tradition book online
Judendomen : Kultur, Historia, Tradition book på svenska
Judendomen : Kultur, Historia, Tradition audiobook svenska gratis
Judendomen : Kultur, Historia, Tradition pa svenska pdf free download
Judendomen : Kultur, Historia, Tradition på svenska pdf
Judendomen : Kultur, Historia, Tradition on kindle
Judendomen : Kultur, Historia, Tradition epub on ipad
Judendomen : Kultur, Historia, Tradition svenska audiobook free
Judendomen : Kultur, Historia, Tradition ljudbok

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *