>>> LADDA NER E-BÖK / LÄSA PÅ NÄTET <<<Utgivningsdatum:2015-08-29
ISBN-10:9789127138278
Språk:Svenska
Format:pdf.epub.mobi.ibooks.mp3.ogg.txt.rtf.doc
Filstorlek: 8368,73 KB

”Aksionov skulle kunna vara en färgstark, smått osannolik figur i en rysk roman … Genom Klebergs utmärkta bok kan han träda fram ur glömskan.”
Johan Fingal, Jönköpings-Posten

Om man tänker sig ett gruppfoto med 1910- och 20-talens berömda ryska konstnärliga avantgarde – poeter, målare, skådespelare, musiker, regissörer, kritiker – samlade på en bild, kan man vara säker på att Ivan aksionov (1884-1935) finns med. Men lika säker kan man vara på att han står skymd, eller i skuggan.

Ivan Aksionov var en mångsidig litteratör som bland annat skrev den första boken i världen om Picasso. Men han var en man omgiven av hemligheter. Trots hans originella insatser som konstkritiker, teaterman och översättare vet man i dag nästan ingenting om honom. I Vid avantgardets korsvägar rekonstruerar Lars Kleberg med hjälp av nyfunna källor Aksionovs bana och hans kontakter med Vsevolod Meyerhold, Vladimir Majakovskij, Osip Mandelstam, Sergej Eisenstein och andra av den ryska modernismens stora namn.

Lars Kleberg är professor emeritus i ryska och känd som författare, översättare och föreläsare om rysk litteratur, avantgardeteater och konst. På Natur & Kultur har han även utgivit den hyllade biografin Tjechov och friheten (2010).

”Det är nästan för bra för att vara sant. Man skulle kunna tro att Lars Kleberg – slavisten, översättaren, kritikern – uppfunnit huvudpersonen Ivan Aksionov i sin nya bok, Vid avantgardets korsvägar. Framställningen är 250 sidor ‘kort’. Men vilka sidor! … Nu lägger Kleberg på bordet en helt underbar revy över inte bara modernismens uppgång och fall i det Ryssland som blev Sovjet utan också över den intellektuella migration som innebar genombrottet för en ny och pan-europeisk revolution: modernismens multinationalitet … Klebergs nyfikenhet är stor och sträcker sig långt in i arkiven. Och den smittar. Det beror bland annat på att han aldrig ställer sig själv i vägen för det han erbjuder. Där är en hel mängd godissaker förpackade i denna lilla volym som likväl inte tyngs av någon överflödets rikedom. Författaren bjuder inte över men träffar rätt … Aksionovs liv och verk kastar ljus över det förgångna, skriver Kleberg, ‘Ett skarpt ljus från sidan’. Kleberg har fångat det mästerligt.”
Tomas Forser (professor emeritus i litteraturvetenskap), Göteborgs-Posten

”Litteraturforskaren och översättaren Lars Kleberg nystar upp okända trådar i en vindlande livshistoria och ett imponerande livsverk. Hans bok är mycket mer än ett porträtt av den bortglömde Aksionov … Aksionovs öden utgör ett nav i en fascinerande berättelse om en (i ordets alla bemärkelser) revolutionerande kulturepok i Moskva … Lars Kleberg konstaterar avslutningsvis att Aksionov förmodligen inte skrev en enda ointressant mening i hela sitt liv. Det går knappast att tänka sig ett finare eftermäle inhugget på Aksionovs gravsten.”
Joanna Persman, Svenska Dagbladet

”Vad är det med 1900-talets första tre decennier som aldrig upphör att fascinera? En tid då allt var nytt, full av löften och oförbrukade möjligheter och folk for kors och tvärs över i Europa i jakt på framtiden. I snygga och välsydda kläder. Lars Kleberg infriar det här löftet med råge i sin lilla bok om Ivan Aksionov: radikal konstkritiker, experimentell översättare, obegriplig poet och osentimental officer. Jag säger inte ”lilla bok” för att förminska den, tvärtom. Kleberg har nog haft material nog att fylla en riktigt tung tegelsten, men istället tar han oss med på ett effektivt berättat, intellektuellt äventyr om knappa 250 sidor inklusive personnotiser, källhänvisningar och två kronologier … Och inspirerande är också denna lilla bok, i sin storartade syntes av grundforskning och sprittande essäkonst. Tack!”
Mårten Arndtzén, SR Kulturnytt

 

 Lars, varför ville du skriva boken?Nedladdningar:218
Besök:624

Läs boken Vid avantgardets korsvägar : om Ivan Aksionov och ryska modernismen i elektronisk form. Ett stort val. Vi har gratis!

Taggar:
Vid avantgardets korsvägar : om Ivan Aksionov och ryska modernismen pdf download
Vid avantgardets korsvägar : om Ivan Aksionov och ryska modernismen e-bok apple
Vid avantgardets korsvägar : om Ivan Aksionov och ryska modernismen bok pdf svenska
Vid avantgardets korsvägar : om Ivan Aksionov och ryska modernismen epub books download
Vid avantgardets korsvägar : om Ivan Aksionov och ryska modernismen las online bok
svenska Vid avantgardets korsvägar : om Ivan Aksionov och ryska modernismen pdf
Vid avantgardets korsvägar : om Ivan Aksionov och ryska modernismen book online
Vid avantgardets korsvägar : om Ivan Aksionov och ryska modernismen book på svenska
Vid avantgardets korsvägar : om Ivan Aksionov och ryska modernismen audiobook svenska gratis
Vid avantgardets korsvägar : om Ivan Aksionov och ryska modernismen pa svenska pdf free download
Vid avantgardets korsvägar : om Ivan Aksionov och ryska modernismen på svenska pdf
Vid avantgardets korsvägar : om Ivan Aksionov och ryska modernismen on kindle
Vid avantgardets korsvägar : om Ivan Aksionov och ryska modernismen epub on ipad
Vid avantgardets korsvägar : om Ivan Aksionov och ryska modernismen svenska audiobook free
Vid avantgardets korsvägar : om Ivan Aksionov och ryska modernismen ljudbok

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *