>>> LADDA NER E-BÖK / LÄSA PÅ NÄTET <<<Språk:Svenska
Utgivningsdatum:2017-09-18
ISBN-10:9789127152915
Format:.pdf.mobi.epub.fb2.doc.ibooks.txt
Filstorlek: 2378,25 KB

”Läsningen av Visdomens hus (är) som att syresätta hjärnan. Ronny Ambjörnssons och Mohammed Fazlashemis berättelse om islams idéhistoria har allt det som dagens islamdebatt saknar – kontext, nyanser, kunskap – och är dessutom kärnfullt skriven. Här finns i stort sett allt med: det förislamiska (och förkristna) tänkandet, islams uppkomst, guldåldern, svackan efter mongolinvasionen (om det nu var en svacka) och så vidare fram till våra dagar … det finns ändå något väldigt tilltalande med en bok som gör oss lite mer kunniga om ett ytterst infekterat ämne. Som sänker den där samtalstonen lite. Det är nästan en bedrift nuförtiden.”
Johan Anderberg, Expressen

Åttahundra år innan de första europeiska vetenskapsakademierna var påtänkta blomstrade Visdomens hus i de muslimska kalifernas Bagdad. Där verkade Mellanösterns största snillen inom geografi, optik, historia, filosofi, medicin, kemi, astronomi och många andra ämnen. De har skänkt eller förmedlat en rad kunskaper som vi använder oss av än i dag, men de var också influerade av äldre tänkande i regionen – mesopotamiskt, indiskt, judiskt, grekiskt, kristet. Under medeltiden utgjorde denna tankevärld ett slags blandkultur som, trots motsättningar, intellektuellt förenade öst och väst.

Visdomens hus bestod i över fyrahundra år, men arvet efter det sträcker sig ända in i våra dagar – alltså långt bortom den traditionella guldålder som historiker främst ägnat sig åt att studera. I den här boken skildras hela den muslimska idéhistorien, från Muhammeds dagar till våra egna, och därtill de uråldriga traditioner som muslimerna byggde på.

Ronny Ambjörnsson är professor emeritus i idéhistoria vid Umeå universitet. Hans många böcker och artiklar spänner över en rad olika ämnen: utopier, manligt och kvinnligt, socialism, trädgårdshistoria. Han har bland annat mottagit Lotten von Kraemers pris, Längmanska kulturfondens pris och Övralidspriset och är ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien.

Mohammad Fazlhashemi är professor i islamisk teologi och filosofi vid Uppsala universitet. Hans intresseområden innefattar kulturmöten, mångfald och islam, ämnen som han också ofta debatterar i det offentliga. Han är ledamot av bland annat Kungliga Vitterhetsakademien och Migrationsverkets etiska råd.

”Mohammad Fazlhashemi (professor i islamisk teologi och filosofi vid Uppsala universitet) och Ronny Ambjörnsson (professor emeritus i idéhistoria vid Umeå universitet) har tillsammans skrivit denna både lättillgängliga och sakliga islamiska idé- och kulturhistoria … Det är en läsvärd, väl sammanställd, saklig och balanserad bok.”
BTJNedladdningar:332
Besök:796

Läs boken Visdomens hus : muslimska idévärldar 600-2000 i elektronisk form. Ett stort val. Vi har gratis!

Taggar:
Visdomens hus : muslimska idévärldar 600-2000 pdf download
Visdomens hus : muslimska idévärldar 600-2000 e-bok apple
Visdomens hus : muslimska idévärldar 600-2000 bok pdf svenska
Visdomens hus : muslimska idévärldar 600-2000 epub books download
Visdomens hus : muslimska idévärldar 600-2000 las online bok
svenska Visdomens hus : muslimska idévärldar 600-2000 pdf
Visdomens hus : muslimska idévärldar 600-2000 book online
Visdomens hus : muslimska idévärldar 600-2000 book på svenska
Visdomens hus : muslimska idévärldar 600-2000 audiobook svenska gratis
Visdomens hus : muslimska idévärldar 600-2000 pa svenska pdf free download
Visdomens hus : muslimska idévärldar 600-2000 på svenska pdf
Visdomens hus : muslimska idévärldar 600-2000 on kindle
Visdomens hus : muslimska idévärldar 600-2000 epub on ipad
Visdomens hus : muslimska idévärldar 600-2000 svenska audiobook free
Visdomens hus : muslimska idévärldar 600-2000 ljudbok

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *